L’habitatge torna a ser inaccessible a Catalunya, Madrid i les Balears

0

Font: La Vanguardia

 

Preocupació davant la pujada dels preus i de l’Euribor i l’estancament salarial

Comprar un habitatge ja no està a l’abast d’un assalariat mitjà a les comunitats de les Balears, Catalunya i Madrid, va advertir ahir un estudi de Sociedad de Tasación, que va assenyalar que la carestia de l’habitatge ha tornat a disparar-se per la combinació letal de l’augment dels preus, la pujada de l’ Euribor i el mateix estancament dels salaris, que amb prou feines han pujat malgrat la recuperació de l’economia.

La taxadora va presentar ahir el seu informe immobiliari del primer semestre i va destacar que de mitjana a Espanya cal destinar 7,7 anys de sou brut per comprar un pis (gairebé quatre mesos més que fa un any), que arriben a 16,5 anys a les Balears, 8,5 anys a Catalunya i 8 a Madrid. Segons la taxadora, en aquestes comunitats un treballador ja no té prou capacitat d’endeutament per comprar pis.

La situació s’està agreujant aquest any per l’efecte afegit de la pujada de l’ Euribor: va tancar el setembre en -0,166, pujant per sisè mes consecutiu, de manera que els hipotecats amb un crèdit a tipus variable veuran com en la pròxima revisió puja la seva quota, per primera vegada des del 2014.

Mentre es redueix la capacitat d’endeutament, els preus continuen pujant. Una altra taxadora, Tinsa, va presentar ahir les dades d’evolució del tercer trimestre de l’any, que mostren una pujada ­mitjana de l’habitatge del 4,9%. Al capdavant de les alces interanuals se situa la comunitat de Madrid (un 13%), seguida de La Rioja (11,8%), les Balears (9,9%) i Navarra (8,7%). En total, el preu puja més d’un 10% interanual en 7 capitals de província, liderades per Madrid (15,6%), a la qual segueixen Pamplona, Alacant, Palma i Màlaga, mentre que en unes altres 16 capitals els preus van baixar, impul- sats per l’esforç que estan fent els bancs per liquidar l’estoc que encara tenen pendent de venda.

Els preus, recorda Tinsa, encara estan molt per sota dels nivells del boom, assolits a mitjans del 2007, destacant Castella-la Manxa (on estan un 52,5% per sota), La Rioja (48,6%) i Aragó (47,4%).

Tot i això, a les ciutats de Madrid i sobretot Barcelona, on les pujades van començar abans, els preus mitjans són un 24% i un 28% inferiors als màxims, en part perquè els barris perifèrics de les dues ciutats s’havien quedat endarrerits perquè la pujada havia estat impulsada per inversors que compraven al centre. Ara, en canvi, aquells barris de rendes més baixes han agafat el relleu, amb Sant Andreu i Horta-Guinardó registrant les pujades de preus més grans de Barcelona (del 15,7% i l’11,5% respectivament, davant la pujada mitjana del 6,2% del conjunt de la ciutat). A Madrid, igualment les pujades de preus a Vicálvaro (24,2%) o Ciudad Lineal (22,1%) superen àmpliament la pujada mitjana del 15,6% de la capital.

Les pujades de les perifèries metropolitanes reflecteixen la recuperació del crèdit hipotecari, que va constatar ahir l’ INE: el nombre d’hipoteques constituïdes sobre habitatges va ser al juliol un 14,6% superior al del mateix mes del 2017 i va assolir els 29.287 crèdits, la xifra més alta aquest mes des del 2011. El juliol va registrar la quarta pujada consecutiva en la concessió d’hipoteques, que aquell mes va tenir un import mitjà de 125.120 euros, un 2,1% superior al d’un any abans, i el més alt des del desembre del 2008.

L’obertura del crèdit hipotecari i l’augment de les compravendes han reduït el termini mitjà necessari per vendre un habitatge, fins als 7,8 mesos des dels 8,3 mesos d’abans de l’estiu, assenyala Tinsa. Tot i això, la taxadora adverteix que on els preus han pujat més s’alenteix el ritme de vendes, especialment a la ciutat de Barcelona, on ha passat de 5,4 a 6 mesos el temps necessari per vendre un pis.

La dificultat dels ciutadans per accedir a comprar el seu primer habitatge està començant a erosionar la confiança dels professionals immobiliaris, que baixa per primera vegada des del 2012. Els professionals són especialment optimistes a Madrid, el País Basc i les Canàries, mentre la menor confiança en com evolucionarà el mercat es dona a les dues Castelles, Astúries i Extremadura.

Comparteix:

Envia·ns un comentari